مصاحبه دکتری رشته علوم قرآن و حدیث یکی از مراحل مهم در پذیرش دانشجویان در این رشته است. در این مصاحبه، داوطلبان باید تواناییها و دانش خود را درمصاحبه دکتری رشته علوم قرآن و حدیث یکی از مراحل مهم در پذیرش دانشجویان در این رشته است. در این مصاحبه، داوطلبان باید تواناییها و دانش خود را در زمینه علوم قرآن و حدیث نشان دهند. در ادامه، به برخی از تجربهها و مواردی که در مصاحبه دکتری رشته علوم قرآن و حدیث مطرح میشوند، اشاره خواهیم کرد:
1. متن خوانی:
- در مصاحبه دکتری علوم قرآن و حدیث، ممکن است به شما درخواست شود تا متنی را به زبان عربی بخوانید و مفهوم آن را تفسیر کنید.
- همچنین، ممکن است از شما بخواهند تا تجزیه و تحلیلی از ترکیب و نقش کلمات در جملات مورد نظر ارائه دهید.
- در متن خوانی انگلیسی نیز، ممکن است از شما بخواهند تا صفحاتی از دایره المعارف قرآن را باز کنید و سوالاتی در مورد مفاهیم و اصطلاحات مرتبط با قرآن را پاسخ دهید.
2. سوالات تخصصی:
- در مصاحبه دکتری علوم قرآن و حدیث، سوالاتی در مورد تفاوت علوم قرآن و علوم قرآنی، نظرات علمای برجسته درباره نشانههای نورانی وحی بر پیامبر، انواع وحی، تفاوت بین عام و خاص قرآن و سایر موضوعات مرتبط مطرح میشود.
- همچنین، ممکن است در مصاحبه سوالاتی درباره حدیث و روایات تفسیری، رجال و درایه، جعل حدیث و جریانهای حدیثی و سایر موضوعات مرتبط با حدیث پرسیده شود.
3. منابع مورد استفاده:
در آمادگی برای مصاحبه دکتری علوم قرآن و حدیث، مطالعه منابع مرتبط با این حوزه بسیار مفید است. برخی از منابعی که میتوانید مطالعه کنید عبارتند از:
- مجمع البیان
- الاتقان سیوطی
- تاریخ قرآن و البیان آیت الله خویی
- تاریخ حدیث دکتر معارف
- فقه الحدیثی مثل روش فهم مسعودی و نقد حدیث
در مصاحبه دکتری رشته الهیات چه سوالاتی از چه منابعی مطرح میشود؟
مصاحبه دکتری رشته الهیات، سوالات متنوعی از منابع مختلف مطرح میشود. این سوالات به منظور ارزیابی دانش، تحلیل و تفکر ناشی از تحصیلات دانشجویان در زمینه الهیات و علوم قرآن و حدیث است. در زیر به برخی از سوالات متداول در مصاحبه دکتری رشته الهیات اشاره میکنیم:
1. سوالات عمومی:
– توضیح دهید در چه زمینهای تحقیقات خود را انجام دادهاید و چه نتایجی به دست آوردهاید؟
– توضیح دهید چرا تمایل به ادامه تحصیل در دوره دکتری را دارید و چگونه این دوره میتواند به تحقیقات شما کمک کند؟
– توضیح دهید چرا این رشته را برای تحصیل دکتری انتخاب کردهاید و چه علاقهمندیهایی در این زمینه دارید؟
2. سوالات مرتبط با منابع و مطالعات:
– توضیح دهید کدام منابع و کتب در زمینه الهیات و علوم قرآن و حدیث برای تحقیقات خود استفاده کردهاید؟
– توضیح دهید چگونه به انتخاب منابع معتبر و قابل اعتماد در زمینه الهیات و علوم قرآن و حدیث میپردازید؟
– توضیح دهید چگونه از منابع تاریخی و تفسیری برای تحقیقات خود استفاده میکنید و چه روشهایی را برای تحلیل و تفسیر متون مورد استفاده قرار میدهید؟
3. سوالات مرتبط با تحقیقات و مطالعات پیشین:
– توضیح دهید چه تحقیقاتی در زمینه الهیات و علوم قرآن و حدیث انجام دادهاید و چه نتایجی به دست آوردهاید؟
– توضیح دهید چگونه به انتخاب موضوع تحقیقات خود میپردازید و چه روشهایی را برای جمعآوری دادهها و تحلیل آنها استفاده میکنید؟
– توضیح دهید چگونه با مشکلات و چالشهایی که در طول تحقیقات خود مواجه شدهاید، برخورد کردهاید و چه راهکارهایی برای حل آنها اتخاذ کردهاید؟
نکات مهم جلسه مصاحبه دکتری علوم قرآن و حدیث
مصاحبه ای که بعد از آزمون در پیش رو خواهید داشت، امتحانیست که در آن معلومات شخصی شما در حوزه تخصصیتان مورد سنجش و بررسی قرار می گیرد. آنچه که بدیهی است این است که در این مصاحبه باید انتظار این را داشته باشید که از همه دروس مورد سوال و جواب قرار بگیرید. نکاتی که در مصاحبه های رشته علوم قرآن و حدیث پر اهمیتاند به قرار ذیل است:
- متن خوانی عربی اهمیت بسیار زیادی دارد. معمولاً اولین سوالی که از مصحابه شونده پرسیده می شود مرتبط با همین موضوع است. تجربه نشان داده که این کار از طریق روخوانی متن عربی تفسیر مجمع البیان انجام می شود. نکته مهم در این زمینه این است که لحن و لهجه عربی میتواند تاثیر بسزایی بر نمایش دادن سطح دانش شما در عربی داشته باشد. اهمیت این بخش تا حدی است که در صورت خوب پاسخ دادن به این سوال، از شما سوال صرف و نحو نپرسند!
- در بخش های علوم قرآن و حدیث سوالات کاملا به شکل معمول خواهد بود و به طور مثال از شما خواهند خواست که در رابطه با تناسب آیات و سور هر چه میدانید بگویید و نظر شخصیتان را هم بیان کنید.
- اما در بخش تفسیر، از مصاحبه شونده در رشته علوم قرآن و حدیث انتظار می رود که تا حد مناسبی با تفسیر المیزان و روش تفسیر علامه در کتابش آشنا باشد. بنابراین سوالاتی که از شما پرسیده می شود را در مرحله اول طبق نظر المیزان توضیح دهید و سپس اگر نظرات دیگری هم میدانید آنها را هم بیان کنید. نکته دیگر این است که اگر نظر علامه را نمی دانید سعی کنید از روش تفسیری علامه استفاده کرده و تفسیر را خودتان حدس بزنید.
- در بخش زبان انگلیسی هم به جرأت میتوان گفت که کسانی که به زبان انگلیسی تسلط خوبی داشته باشند به شدت از دیگران جلو می افتند. سوال انگلیسی معمولاً بدین صورت است که یکی از مدخل های دایرة المعارف قرآن و یا دایرة المعارف اسلام را به شما میدهند و از شما می خواهند که روخوانی کرده و ترجمه کنید. (چند خط) نکته ی این بخش این است که اگر سوال انگلیسی را جواب ندهید خیلی جای نگرانی نیست، اما اگر خوب جواب دهید امید به قبولیتان بسیار بالا خواهد رفت. نکته آخر هم این است که در این قسمت هم لحن و لهجه انگلیسی تاثیر زیادی در دید داوران نسبت به شما خواهد داشت.
- نمره نهايي مصاحبه، 70 درصد به خود مصاحبه شفاهی و تنها 30 درصد متعلق به امتیازات پژوهشی است. بنابراین اگر کسی هیچ مقاله و یا کتابی تالیف نکرده باشد ولی مصاحبه شفاهی را خوب بدهد شانس قبولی فراوانی دارد. بنابراین سعی کنید در پاسخ دهی به سوالات بیشترین دقت را به خرج دهید.
- یکی از مهم ترین مسائلی که بر امتیاز امتحان شفاهی تاثیر گذار است شیوه و لحن صحبت کردن دانشجو می باشد. به این معنا که قدرت و فن بیان، عدم عصبانیت حین پاسخ گویی و تسلط بر جوّ حاکم جلسه مصاحبه تاثیر زیادی بر نمره نهایی و نتیجه مصاحبه خواهد داشت.
- یکی دیگر از مسائلی که معمولاً در مصاحبه ها مورد سوال و چالش قرار میگیرد، پایان نامهها، مقالهها و کتابهای دانشجو است. به این معنی که عموماً اساتید در رابطه با موضوع مقاله ها و تالیفات دانشجو اشکالاتی به دانشجو وارد می کنند تا اولاً سطح علمی دانشجو از این ریق مشخص شود و از طرفی قدرت دفاع دانشجو از نظراتش را بسنجند.
- نکته نهایی در رابطه با مصاحبه این است که برخی از دانشگاهها سعی میکنند مدام به نظرات دانشجو اشکال وارد کرده و به اصطلاح او را تحت فشار قرار دهند. توجه داشته باشید که این امر هم به جهت امتحان کردن هرچه بهتر دانشجو انجام می شود. بنابراین بر اعصاب خود کاملاً مسلط باشید و هر گونه اشکالی که به صحبت ها و یا تالیفاتتان وارد میشود را به خوبی و با خونسردی کامل پاسخ دهید. نقش آزمون کتبی ، مصاحبه ، پژوهش (مقالات و تألیفات) ، آموزش(تدریس)
1- صداقت در گفتهها و مستندات مکتوب
سعی کنید گفتههایتان صادقانه و مستند باشد. اینکه بتوانید ادعاهایتان را ثابت کنید خیلی مهم است. پس هر مدرکی که دارید را همراه داشته باشید. شما باید بتونید با اصول ظریف مذاکره و ارایه تاثیرگذار بهترین تصویر ممکن را البته با صداقت کامل از خود نشان دهید.
2- داشتن برنامه مشخص و قابل قبول برای دوره دکتری
باید به این سوال که چرا قصد تحصیل در دوره دکتری دارید و چه ارتباطی بین رزومه با برنامه آتیتان برای تحصیل در دوره دکتری وجود دارد، به خوبی پاسخ بدهید.
3- وجود علاقه و وقت کافی برای تحصیل در دوره دکتری
باید مصاحبه کنندگان را قانع کنید که شما دغدغه اصلی تان در دوره دکتری تحصیل خواهد بود و اگر قرار است شاغل باشید، اولا شغل تان مرتبط با رشته و کار آکادمیک است و ثانیا لطمه ای به تحصیل تان نمی زند.
4- مصاحبه برداشت آدمها از واقعیت است نه خود واقعیت
مصاحبه یک ارزیابی ادراکی (perceptional) است. ادراک (perception) برداشت آدمها از واقعیت است نه خود واقعیت. در واقع در جلسه مصاحبه، در برخی فاکتورها، ارزیابان به خود واقعی شما نمره نمیدهند. بلکه به برداشتی که از شما پیدا می کنند نمره می دهند. بنابراین مستقل از اینکه شما چقدر مستحق قبولی هستید، باید این توانایی را داشته باشید که در میان همه رقبایی که آن روز در جلسه مصاحبه شرکت می کنند، ارایه قویتری از خود و توانمندیهای خود داشته باشید. بخشی از این ارایه مکتوب است که به مستنداتی که تحویل می دهید بر می گردد و بخشی دیگر شفاهی است که به نحوه پاسخ دهی شما به سوالات، زبان بدن، پوشش شما و طرز برقراری ارتباط برمی گردد.
نکته مهمی که نباید فراموش کنید اینکه به این بسنده نکنید که نقاط قوت و سوابق تان را در مدارک به صورت مکتوب ارایه کردهاید. بلکه تاثیر بیان شفاهی در جلسه مصاحبه، یه چیز دیگه است.
5- نحوه پاسخ به سوالات تخصصی
ارزیابان در سوالات تخصصی که میپرسند، فقط به دنبال سنجش معلومات علمی شما نیستند. بلکه ارزیابی قدرت استدلال و تحلیل شما، عکس العمل شما در مواجهه با یک عامل استرسزا و قدرت بیان شما هم مدنظر است.
بنابراین اگر پاسخ سوالی را می دانید، در بیان جواب عجله نکنید. بلکه سعی کنید آن را با هنر تحلیل و استنباط خودتون و با بیان شیوا و جذاب ارایه کنید تا با یک تیر چند نشان بزنید.
و اگر جواب سوالی را نمی دانید، به یک نمی دانم یا سکوت بسنده نکنید. بلکه سعی کنید در حد امکان پیرامون مساله تحلیل ارایه دهید و دست کم نشان دهید در این شرایط شما به روحیه خود مسلط هستید و اعتماد به نفس بالایی دارید.
در این حالت حتی اگه جواب شما خطا داشته باشه، تحلیل تون مورد توجه قرار خواهد گرفت.
6- تکنیک خودارزیابی و تجربه خیالی
برای اینکه در جلب نظر مساعد و مثبت مصاحبه کننده ها موفق بشید ، لازمه که ابتدا خودتون به خودتون نمره قبولی بدید. پیشنهاد می کنیم با خودتون تمرین ذهنی مصاحبه را انجام بدید و چک کنید به خودتون چه نمره ای می دید.
در این خودارزیابی باید نقاط ضعف و قوت تون رو صادقانه شناسایی کنید و تمرین کنید قابلیتهاتون رو به خوبی بیان و آشکار کنید.
در واقع این تمرین خیالی مصاحبه، تاثیر تمرین واقعی رو برای شما داره.
یکی از فواید خوب این تمرین، کاهش چشمگیر استرس در زمان مصاحبه واقعی است. هر چه بیشتر این خود ارزیابی را تکرار کنید، تسلط بیشتری به دست خواهید آورد.
7- تسلط بر روش تحقیق و پایان نامه
یکی از حوزه هایی که احتمالا در جلسه مصاحبه از شما سوال می شود، در مورد پایان نامه به خصوص کارشناسی ارشدتان است. چرا که مهم ترین بخش کارنامه پژوهشی شما، همین است.
البته منظور بیشتر بخشهایی مثل روش تحقیق مورد استفاده یا ضرورت انجام تحقیق و بیان مساله است. این بخش ها ستونهای اصلی هر پایان نامه هستند که کیفیت پاسخ شما به این سوالات نشان می دهد در روش تحقیق، چند مرده حلاجید.
از این رو پیشنهاد می کنیم در این فرصتی که تا روز مصاحبه دارید، حتما مروری کلی بر پایان نامه خود داشته باشید و در ضمن بهتره در یک کلاس عمومی کلیات روش تحقیق شرکت کنید یا یک کتاب خوب در این زمینه بخوانید (متناسب با رشته ای که برای دکتری شرکت کرده اید)
چند ملاحظه:
1- حتما نسخه ای صحافی شده، تمیز و مرتب از پایان نامه تون برای جلسه مصاحبه همراه داشته باشید.
2- اگر هنوز ترم آخر هستید و دفاع نکرده اید، پروپوزال خود را با خود ببرید و تسلط کامل روی آن داشته باشید.
3- ممکنه سوالاتی که از شما می پرسند چالشی و به نظر منفی باشه، در این موارد نگران نشید و به نکاتی که در روزهای قبل اشاره کردم، دقت کنید.
4- در پاسخ به سوالات پایان نامه، وارد جزئیات نشید (مگر اینکه خواست خود اساتید باشه) و سعی کنید نقاط قوت کارتون رو شفاف کنید.
8- تهیه رزومه قوی
اگر مقالهای نوشتهاید، کتابی ترجمه کردهاید و یا در کارگاههای آموزشی شرکت کردهاید، مدارک همه اینها را تهیه کنید. باید در این جلسه خود را یک فرد پژوهشگر نشان دهید. حتی اگر جایی، مثلا در دانشگاهی تدریس کردهاید، مدارک مربوط به آن را تهیه کنید. در این زمینه مشاهده فرم شماره یک جذب اعضای هیات علمی مفید است که میتوانید آنرا از سایت وزارت علوم دانلود و طبق موارد آن مستندات خود را آماده کنید. یک پوشه تهیه کنید؛ در این پوشه سوابق تمام فعالیت هایتان را به تعداد اساتید کپی کنید تا روز جلسه به آنها ارائه دهید.
9 شناخت اساتید مصاحبه کننده
شناخت استادان پیش از جلسه مصاحبه، میتواند کمک بزرگی برای شما باشد. برای این منظور میتوانید ابتدا به سایت دانشکده و گروه مدنظر مراجعه کنید. رزومه تمامی اعضای گروه و بهویژه مدیر گروه را بخوانید. با مقالات و کتابهایی که نوشتهاند، آشنا شوید. حوزه علاقهمندیهای پژوهشی استادان را بادقت بررسی کنید. سعی کنید از میان همان حوزهها، موضوعی را بیابید و مقالات روز دنیا را درباره آن مطالعه کنید. جستوجوی گوگل هم میتواند برای شناخت بیشتر استادان مفید باشد. از پروفایل لینکدین و صفحه آکادمیا نیز غافل نشوید. در هر گروه آموزشی معمولاً دو یا سه استاد برجستهتر با سوابق بیشتر و درجات استادی یا دانشیاری که بستگی به قدمت و توانمندی دانشکده دارد، خواهید یافت که این استادان نقش کلیدیتری در فرایند مصاحبه دارند.
چگونه بخش متن خوانی را در مصاحبه دکتری رشته علوم قرآن و حدیث به خوبی پشت سر بگذاریم؟
متن خوانی در دکتری علوم قرآن و حدیث یکی از مهارتهای مهم برای آمادگی در مصاحبه دکتری در این رشته است. در ادامه، به برخی از نکات و راهکارهای مربوط به متن خوانی در دکتری علوم قرآن و حدیث میپردازیم:
1. اهمیت متن خوانی: متن خوانی در دکتری علوم قرآن و حدیث اهمیت بسیاری دارد. این مهارت نشان دهنده مهارت شما در خواندن و تفسیر متون عربی است. ممتحنین معمولاً از شما در مصاحبه سوالاتی مرتبط با متن خوانی میپرسند.
2. آمادگی قبلی: مهارت متن خوانی نیازمند آمادگی قبلی است. برای بهبود مهارت خواندن متون عربی، میمتن خوانی در دکتری علوم قرآن و حدیث
متن خوانی یکی از مهارتهای مهم در آمادگی برای مصاحبه دکتری علوم قرآن و حدیث است. در این مصاحبه، ممکن است شما به سوالاتی مرتبط با متن خوانی و تفسیر قرآن و حدیث مواجه شوید. برای آمادگی بهتر برای این مصاحبه، میتوانید از منابع مرتبط و کتبی که به متن خوانی و تفسیر مجمع البیان میپردازند، استفاده کنید.
منابع مفید برای متن خوانی در دکتری علوم قرآن و حدیث:
1. کتاب “متنخوانی تفسیر مجمعالبیان (راهکارها و قواعد)” اثر آسیه استادی. این کتاب به شما راهکارها و قواعد مربوط به متن خوانی تفسیر مجمع البیان را آموزش میدهد و برای آمادگی برای مصاحبه دکتری علوم قرآن و حدیث بسیار مناسب است.
2. منابع دیگری نیز میتوانند به شما در آمادگی برای متن خوانی کمک کنند. میتوانید از کتب تفسیر قرآن و حدیث معتبر و منابع مرجع در این حوزه استفاده کنید.
نکات مهم در متن خوانی:
- مهارت انباشته شده در طول دوران ارشد و قبل از آن بسیار مهم است و باید به وضوح قابل تشخیص باشد.
- خواندن متن با سرعت روان و مناسب با سطح سواد و مهارت خودتان مهم است. صحیح خواندن بهتر و مهمتر از غلط خواندن است.
- سعی کنید هیچ حرکت و حرف و کلمهای را گنگ و ناقص و کم صدا نخوانید. این کارها به ممتحنین نشان میدهد که دانش شما ضعیف است.
- حتی توصیه میشود حرکت آخر جملات را نیز ادا کنید تا نشان دهید که قواعد وقف را بلد هستید.
- لحن و لهجه عربی نیز میتواند تأثیر بسزایی بر نمایش دانش شما در عربی داشته باشد.
متن خوانی در دکتری علوم قرآن و حدیث اهمیت بسیاری دارد و معمولاً در مصاحبههای دکتری در این حوزه مورد سوال قرار میگیرد. برای آمادگی بهتر در این مصاحبه، موسسه حافظون فایل های صوتی را در اختیار دانشجویان قرار میدهد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
در زیرگروه الهیات و ادبیات عرب، هر رشته ای که باشید پای ثابت مصاحبه دکتری برای شما، متن خوانی و ترکیب و ترجمه متن است.
متن خوانی علاوه بر دانش صرف و نحو، نیاز به مهارتی ویژه دارد که با مطالعه زیاد متون کلاسیک هر رشته، خصوصاً سر کلاس درس و با استفاده از محضر اساتید حاصل میشود که البته معمولاً نزدیک به مصاحبه و کنکور، دسترسی به این کلاس ها آن هم بصورت فشرده چندان امکان پذیر نیست.
این نیاز باعث شد که در سال های قبل کلاس هایی با همین عنوان در موسسه حافظون دایر کنیم و از اساتید بزرگوار بخواهیم که دوره ای فشرده و کاملاً کاربردی و مفید برای دانشجویان برگزار نمایند.
آن دوره ها در زمان خود به طور کامل ضبط شد و امروزه با هزینه ای بسیار ناچیز امکان دسترسی به آنها برای داوطلبان فراهم است.
جالب است بدانید بعد از پایان کنکور دکتری هر سال، یکی از پر تقاضا ترین فایل های صوتی در موسسه حافظون همین دوره های کوتاه متن خوانی هستند
دوره صوتی مجمع البیان:
- دوره صوتی مجمع البیان، شامل بخش هایی از تفسیر ارزشمند مجمع البیان است که توسط دکتر محمدرضا رضایی تدریس میشود.
- هدف این دوره، آمادگی داوطلبان برای مصاحبه متن عربی در مصاحبه دکتری رشته قرآن و حدیث است.
- دوره در ۱۰ جلسه برگزار میشود و صوت آن حدود ۲۷ ساعت است.
دوره صوتی اعراب القرآن:
- در دوره صوتی اعراب القرآن، به تجزیه و ترکیب آیاتی از قرآن کریم پرداخته میشود.
- این دوره به تثبیت و بهرهبرداری بهتر از قواعد صرف و نحو میپردازد.
- دوره در ۹ جلسه برگزار میشود و صوت آن به مدت ۳۲ ساعت برای داوطلبان در دسترس است.
دوره صوتی سیره ابن هشام:
دوره سیره ابن هشام یکی از مهمترین دورههای ارائه شده توسط موسسه حافظون است. این دوره به بررسی و تحلیل سیره نبوی رسول الله تالیف ابن هشام میپردازد. سیره نبوی یکی از مهمترین منابع برای شناخت زندگی پیامبر اسلام و تاریخ اسلام است. این دوره به شرح و تفسیر مطالب موجود در سیره ابن هشام میپردازد و به دانشجویان کمک میکند تا با دقت و عمق بیشتری به این منبع مهم مراجعه کنند.
محتوای دوره:
- بررسی زندگی و سیره نبوی رسول الله تالیف ابن هشام
- تحلیل و تفسیر مطالب موجود در سیره ابن هشام
- بررسی رویدادها و وقایع مهم در زندگی پیامبر اسلام