تحصیلات تکمیلی فقه و مبانی حقوق

چرا فقه و حقوق را پادشاه رشته های الهیات می دانند؟

فقه و حقوق

رشته فقه و حقوق قديمی‌ترين و اصيل‌ترين رشته‌ از دانش‌های دينی و اسلامی است که پایه‌های آن در زمان نبی‌ مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله) و ائمه اطهار (علیهم السلام) نهاده شده است و به جهت نياز فراوان مسلمانان به احکام الهی در زندگی روزمره خود رشد و بالندگی بسياری داشته است. اين دانش تا پیش از تأسيس دانشگاه در ايران اصلی‌ترين دانش مورد توجه در حوزه‌های علميه بوده است و هم‌اکنون نیز طلاب حوزه‌های علميه فقه را به عنوان محوری‌ترين درس حوزوی می‌آموزند لکن اين دانش با تأسيس دانشگاه، برای نخستين بار به صورت رشته دانشگاهی در سال 1313 در دانشکده معقول و منقول (دانشکده الهيات امروزی) دانشگاه تهران تدريس گرديد. البته بايد عنايت داشت که فقه دانشگاهی با فقه حوزوی در هدف‌گذاری تفاوت‌هایی دارد. فقه در حوزه‌های علميه عمدتا با هدف مجتهدپروری و با روش‌های سنتی‌تر تدريس می‌شود لکن فقه دانشگاهی با توجه به محدوديت‌هایی که با آن مواجه است امکان مجتهدپروری ندارد و از اين روی با هدف محقق‌پروری و با روش‌های نوين‌تر سامان يافته است.
هدف از ایجاد رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی آشنایی دانشجویان با مبانی فقه امامیه، حقوق موضوعه ایران و مقایسه آن با مکتب‌های حقوقی دیگر است.
ویژگی این رشته تلفیق مناسب بین دروس تخصصی حوزوی فقهی و مباحث اصولی با دروس حقوقی مانند حقوق تجارت و حقوق تطبیقی، حقوق بین الملل، حقوق جزای عمومی واختصاصی، حقوق خانواده و….. در جهت کاربردی کردن دروس فقهی است وذاز طرف دیگر تبیین مبانی، استدلالات و تحلیل ریشه‌های فقهی مباحث حقوقی و قانونی در نظام جمهوری اسلامی ایران که برگرفته از فقه امامیه می‌باشد به خوبی محقق می‌گردد. آشنایی با قواعد فقهی و متون و منابع فقهی اصیل و معتبر شیعه، دانشجویان را با احکام فقه امامیه آشنا نموده و قدرت تحلیل واستدلال واستباط را در ایشان تقویت می‌کند.
تحقیق پیرامون مسایل جدید و مستحدثه، بررسی تحلیلی در خصوص موضوعات ومشکلات قانونی کشور، بررسی آثار جدید محققین اسلامی در زمینه آراء فقهی جدید و نیز مذاهب خمسه اسلامی به صورت مقارن وتطبیقی ، آشنایی با نظرات فقهاء اسلام در سیر وتحول تاریخی آن وجریان شناسی فقهی وحقوقی مسایل مختلف در حوزه های اجتماعی ونظامی وحکومتی و اقتصادی و خانوادگی و… از منظر فقهی. پاسخگویی به شبهات فقهی حقوقی در امور مختلف به ویژه مسایل زنان از مباحث مطرح در این رشته است.

اگر می خواهید همه چیز درباره رشته دانشگاهی فقه و مبانی حقوق و همچنین کنکورهای ارشد و دکتری بدانید این صفحه و لینک های آنرا مو به مو مطالعه کنید. اطلاعات این صفحه که حاصل 15 سال تجربه یک تیم علمی- آموزشی در کار کنکور ارشد و دکتری الهیات می باشد.

معرفی رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی

رشته فقه و حقوق به دلیل آنکه مشاغل فوق العاده درآمدزا دارد، یکی از پر مخاطب ترین رشته های دانشگاهی هم در کنکور کارشناسی و هم ارشد است. هر چند در علوم انسانی بهترین رشته از نظر داوطلبان رشته حقوق است، اما جالب است بدانید فارغ التحصیلان فقه و مبانی حقوق بدون آنکه مانند فارغ التحصیلان حقوق، رتبه­ فوق العاده ای در کنکور دبیرستان داشته باشند، دقیقاً همان موقعیت های شغلی ای را دارند که آنها دارند چه بسی در برخی موارد بهتر! به همین دلیل است فقه و حقوق در میان دیگر گرایشهای الهیات از موقعیت بهتری برخوردار است.

گرایش های فقه و مبانی حقوق اسلامی

در مقطع کارشناسی ارشد رشته فقه و حقوق، گرایش‌های مختلفی وجود دارد که به دانشجویان این رشته امکان می‌دهد تخصص خود را در حوزه‌های مختلف فقه و حقوق توسعه دهند. در زیر، تمامی گرایش‌های مقطع کارشناسی ارشد فقه و حقوق را معرفی می‌کنیم:

  1. گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی: این گرایش بررسی مبانی فقهی و حقوقی اسلامی را در بعد تئوریکال و عملی انجام می‌دهد. دانشجویان در این گرایش با مباحثی مانند اصول فقه، مبانی حقوق اسلامی، فقه مقارن و حقوق خصوصی اسلامی و فقه مقارن و حقوق عمومی اسلامی آشنا می‌شوند.
  2. گرایش فقه و حقوق خصوصی: این گرایش بررسی مباحث حقوق خصوصی از جمله حقوق مدنی، حقوق تجارت و آیین دادرسی مدنی را در قالب مبانی فقهی انجام می‌دهد. دانشجویان در این گرایش با مفاهیم و قوانین مربوط به حقوق خصوصی آشنا می‌شوند و توانایی تحلیل مسائل حقوقی را با استفاده از مبانی فقهی پیدا می‌کنند.
  3. گرایش فقه و حقوق جزا: این گرایش بررسی مباحث حقوق جزا و مجازات‌های اسلامی را در قالب مبانی فقهی انجام می‌دهد. دانشجویان در این گرایش با مفاهیمی مانند حدود، قصاص و دیات آشنا می‌شوند و توانایی تحلیل مسائل حقوقی مربوط به حقوق جزا را با استفاده از مبانی فقهی پیدا می‌کنند.
  4. گرایش فقه و حقوق خانواده: این گرایش بررسی مسائل حقوقی مربوط به خانواده و ازدواج، طلاق، نفقه و حضانت را در قالب مبانی فقهی انجام می‌دهد. دانشجویان در این گرایش با قوانین و مفاهیم حقوق خانواده آشنا می‌شوند و توانایی تحلیل مسائل حقوقی مربوط به خانواده را با استفاده از مبانی فقهی پیدا می‌کنند.
  5. گرایش فقه و حقوق سیاسی: این گرایش، مباحث حقوقی مرتبط با حقوق سیاسی و نظام حکومتی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

دروس کنکور ارشد فقه و حقوق (منابع کنکور ارشد فقه و حقوق) و ضرائب آن‌ها:

در کنکور کارشناسی ارشد فقه و مبانی حقوق 4 درس به عنوان دروس آزمون مطرح است. جالب است بدانید در کنکور ارشد، ضرائب 4 ماده درسی همه گرایشهای رشته فقه و حقوق یکی بوده و به صورت زیر است:

ضرائب دروس کنکور ارشد رشته فقه و مبانی حقوق:

زبان انگلیسی (زبان عمومی و زبان تخصصی): 2

زبان عربی: 4

فقه: 4

اصول: 3

 در ارشد فقه و حقوق چه می خوانیم؟

در مقطع ارشد فقه و حقوق، دو درس فقه و اصول فقه از اصلی‌ترین مواد درسی این دوره هستند و همه مباحثی که در این مقطع تدریس می‌شود مانند: فقه استدلالی، فقه تطبیقی، قواعد فقهیه، آیات الاحکام و … حول این دو محور است.

منابع کنکور ارشد فقه و مبانی حقوق

در ادامه برخی از منابع کنکور ارشد فقه و مبانی حقوق را بررسی میکنیم.

 دروس عمومی

دروس عمومی بین تمام گرایش‌های الهیات مشترک است و توضیحاتی که در این قسمت گفته می‌شود برای تمام گرایش‌های الهیات کاربرد دارد. به عبارت دیگر سازمان سنجش، هرسال عینا یک عربی و زبان برای پنج گرایش ارشد الهیات طراحی می‌کند. البته لازم به توضیح است برای درس زبان تنها 15 سوال زبان عمومی مشترک است و 15 سوال زبان تخصصی برای هر گرایشی، از متون تخصصی همان گرایش سوال طرح می‌شود و همسانی سوالات زبان الهیات به 15 سوال اول برمی‌گردد.
• زبان عربی
چند سالی است که تعداد سؤالات اين درس در آزمون از 30سوال به 20 کاهش یافته و ضريب آن 4 است. با توجه به ضريب آن از مهمترین دروس برای رشته فقه و مباني حقوق اسلامي می‌باشد. بطور کلی تسلط به زبان عربي براي دانشجویان‌ رشته‌ الهیات‌ و معارف‌ اسلامی‌ ضرورتي اجتناب ناپذير است چرا كه زبان اصلي در متون اسلامي مرتبط با اين مباحث، زبان عربي مي‌باشد. گفتنی‌ها درباره درس عربی فراوان است که بعضی از این نکته‌ها راه انسان را ده‌ها ساعت کوتاه و درصد را نیز ده‌ها درصد بیشتر و رتبه را هزاران نفر بهتر خواهد کرد.
دلایل اهمیت درس عربی:
1. این درس ضریب 4 داشته و در بین تمامی ضرایب، بالاترین است.
2. به دلیل مهارتی بودن این درس و باز بودن دست طراح سوال، در طراحی آزمون، یک طراح می‌تواند از یک قاعده صرف یا نحو و یا ترکیب چند قاعده در یک تست، صدها و بلکه هزاران تست طراحی نماید. این در حالی است که در دروس تخصصی رشته‌های مختلف الهیات، این امکان برای طراح وجود ندارد.
3. گستردگی و تنوع نمرات داوطلبان به طوری است که بر خلاف دیگر دروس که درصدها در یک بازه محدود و مشخص است، نمرات در این درس از منفی 33% تا 100% هم دیده شده است. به همین دلیل تفاوت جدی رتبه های داوطلبان با یکدیگر با تفاوت نمراتشان در همین درس ایجاد می‌شود.

چه منابعی را برای کنکور ارشد فقه و حقوق مطالعه کنیم؟

تست‌های درس عربی از دو بخش اصلی صرف و نحو و ترجمه تشکیل شده است. که در قسمت صرف و نحو بخشی از سوالات تجزیه ترکیب و تشکیل است و بخش دیگری سوالهای صرف و نحوی است. قسمت صرف و نحو 12 تست و بخش ترجمه 8 تست را به خود اختصاص داده است.
کتابهای زیر منابعی است که به تفکیک، برای هر بخش درس عربی قابل استفاده است:

قواعد صرف و نحو:

ترجمه عربی:

دروس تخصصی رشته فقه و حقوق

دروس تخصصی رشته فقه شامل دو درس فقه و اصول فقه است که توضیحات هر کدام در ذیل ارائه می‌شود:

فقه

تعداد سؤالات اين درس در آزمون 30 سؤال است و ضريب آن 4 مي‌باشد و با توجه به ضريب آن از مهمترین دروس برای رشته فقه و مباني حقوق اسلامي می‌باشد. منبع این درس کتاب تحریرالروضه با ترجمه دادورزی است.

اصول فقه

این درس در آزمون سراسری، شامل 30 سؤال بوده و ضريب آن 3 مي‌باشد. كتاب اصول استنباط علامه حيدري ( ترجمه دكتر عباس زراعت و حميد مسجد سرائي) از منابع اصلي اين درس مي‌باشد، ولی در یکی دو سال اخیر از اصول مظفر هم سوال داده شده، اگر می‌خواهید اصول را خوب بزنید باید اصول مظفر را هم مطالعه کنید.

برای آمادگی برای کنکور ارشد فقه و حقوق، می‌توانید از منابع متنوعی استفاده کنید. خواندن منابع اصلی، سخت و زمان بر بوده و به هیج عنوان به داوطلبان توصیه نمی‌شود. موسسه حافظون برای داوطلبان ارشد فقه و حقوق این منابع را تلخیص و تسهیل کرده به نحوی که تنها با خواندن این منابع شما می‌توانید به رتبه خوبی در کنکور دست پیدا کنید.

منابع کنکور ارشدفقه و حقوق با در بر گرفتن تمامی منابع، به عنوان کامل ترین و مناسب ترین منبع برای داوطلبان ارشد فقه و حقوق شناخته می‌شود که دروس عمومی و تخصصی را پوشش می‌دهد..

ان بسته شامل:

  1. درسنامه صرف و نحو
  2. تست صرف و نحو 
  3. تست ترجمه عربی
  4. درسنامه فقه
  5. تست فقه
  6. کتاب ترجمه و شرح الموجز
  7. تست اصول فقه

منابع کامل ارشد فقه و حقوق

منابع کنکور ارشد فقه و حقوق

انحراف معیار چیست؟

تفاوت شما با میانگین نفرات دیگر در هر یک از دروس را انحراف معیار می‌گویند. به عنوان مثال اگر میانگین زبان همه داوطلبان 5 درصد باشد و شما زبان را 30 درصد بزنید، شما 25 درصد از بقیه بیشتر زده‌اید. این در حالی است که علاوه بر 25 درصد، یک نمره ویژه‌ای نیز بابت فاصله زیاد شما با داوط

One thought on “چرا فقه و حقوق را پادشاه رشته های الهیات می دانند؟

  1. امير حسين گفت:

    سلام بهتر است رشته الهيات و معارف اسلامي و فقه و مباني حقوق اسلامي را رشته (مديريت گردشگري و فرهنگ و تمدن) بشود اسم عنوان اين رشته با كمك سازمان سنجش براي دانشجويان و علاقمندان به اين رشته. باتشكر

Comments are closed.